piątek, 19 lutego 2016

Suszona Wołowina



Takie chipsy z wołowiny sprawdzą się na Waszej imprezie. Szczególnie Panom posmakują, do tego piwo i macie idealne połączenie. 

Składniki: 
1 kg polędwicy wołowej
50 ml sosu Teriyaki 
50 ml sosu sojowego
1 łyżka pasty chilli
1 łyżka wasabi

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie: 
polędwicę oczyścić i osuszyć następnie wyłożyć do zamrażarki na 1 h aby lekko się przymroziła (będzie lepiej się ja kroiło). W większym pojemniku wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, Teriyaki, pastę chilli i wasabi. Polędwicę kroimy w cienkie plastry i wkładamy do pojemnika, dobrze wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki na 2h. Następnie plastry mięsa wyłóż do suszarki (takiej jak suszymy owoce) i suszymy ok 6h co jakiś czas przekręcając. Jeżeli nie macie suszarki wyłóżcie mięso na kratkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy w 70 C termoobieg ok 5-7 h. Sprawdźcie jak będą dobrze wysuszone to znaczy, że koniec suszenia :) 



 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Suszona wołowina to popularny amerykański przysmak, ale i u nas można ją spotkać w wielu sklepach. Mimo to, znacznie lepiej zrobić ją samodzielnie, bo mamy pewność co do jakości użytego mięsa i braku podejrzanych konserwantów. Dobrze wysuszona wołowina to same atuty – ma długi termin przydatności i doskonały smak, no i nadaje się zarówno jako zakąska do piwa, jak i na prowiant do wyjścia w plener. Twój przepis z chęcią wypróbuję, pikantny skład marynaty bardzo mi odpowiada: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie podane! Takie "talerze" bardzo do nas przemawiają ;D

    OdpowiedzUsuń